fredag 7. september 2012

Håpskolen - Kina Midtens Rike.

Jeg fikk en mail fra linjen Kina- Midtens Rike på Møre Folkehøgskole, hvor de presenterte et prosjekt de startet med i 2003, som går ut på å hjelpe barneskoler rundt om i Kina.

"Hjelpearbeidet

Som en del av undervisningen på linjen "Kina-Midtens Rike" på Møre Folkehøgskole lærer vi elever om muligheter for skolegang og utdanning i Kina, og vi arbeider med et prosjekt knyttet til nettopp dette kalt "Håpskoleprosjektet". "Håpskoleprosjektet" er en form for hjelpearbeid som ble startet opp av Møre Folkehøgskule i år 2003, og prosjektet går i hovedsak ut på å støtte tre ulike barneskoler økonomisk ved å bevilge midler til konkrete prosjekter på skolene prioritert av rektor og skoleledelse, samt å støtte enkeltelever på skolene med nødvendig skolematieriell. Skolen vi skal besøke i løpet av dette skoleåret er Lilong-barneskole. Denne barneskolen er lokalisert i et svært fattig område i provinsen Yangshou i Sørkina, og den økonomiske tilstanden i området skinner igjennom på barneskolen som før hjelpearbeidet begynte ikke hadde andre læremidler enn tavle og kritt, og som hverken hadde bøker, vanntilgang eller tilgang på papir. 
har blant annet blitt brukt til å restaurere vegger, bygge skikkelig mur rundt skolen, nytt skolebygg, planting av trær, sikring av tilførsel på rent vann til skolen og nytt skolemateriell. "

Jeg har selv aldri vært i Kina, og det selv om jeg har bodd i Taiwan i to år, som ligger så nærme, men jeg har et utrolig stort ønske om å dra dit en gang. Jeg har også alltid hatt i bakhodet et ønske om å kunne hjelpe Kina, om det så kulle vært barnehjem eller lignende. Derfor syntes jeg også dette prosjektet er veldig interessant, for de gjør det kanskje mange av oss ønsker å gjøre; hjelper. 

"Hvert år siden 2004 har elever ved Møre Folkehøgskole besøkt en eller flere av de tre barneskolene på den seks uker lange reisen i Kina, for fysisk å ta del i hjelparbeidet. Med seg tar elevene med penger de har fått inn i løpet av skolerået ved å pante flasker,  holde kakesalg, tombola og andre arrangementer, og midler donert av bedrifter og privatpersoner. Pengene har blant annet blitt brukt til restaureringsarbeid, planting av trær og til innkjøp av nytt skolemateriell som bøker, kopimaskiner, papir, skrivesaker og datamaskiner. Med Møre Folkehøgskoles hjelp har Lilong-barneskole nå et skikkelig skolebygg, vanntilgang, et bibliotek med hele 1200 bøker, flere datamaskiner, og elevene har også fått tilgang til kladdebøker og skriveutstyr. Vi ser her at det ikke er tvil om at til og med de små hjelpeprosjektene kan utgjøre en stor forskjell." 

Kina- Midtens Rike ønsker å vise at også små prosjekter kan utgjøre en forskjell, og man kan se at akkurat det kan det gjøre ved å lese om hvor mye de faktisk har klart å oppnådd, hvor mye de har klart å hjulpet barneskoler med null ressurser som startpunkt. 

"Mennesker som lever i fattigdom har ikke samme mulighet som oss til å velge sin egen framtid, eller til å ta i bruk sine evner og anlegg. Vi her på Møre Folkehøgskole tror at utdanning er et godt middel for å komme seg ut av fattigdom, og vi mener at utdanning kan bidra til fremtidshåp og en mulighet til å påvirke sine fremtidsutsikter. Ved å støtte barneskoler i Kina gir vi fattige kinesiske barn muligheter, og vi ser på det som et stort privilegium å få spre optimisme og glede i en hverdag der drømmen består av et ønske om å lære. 
Utdanning er en sikker vei mot en positiv utvikling."

Hvis du ønsker å lese mer om dem, kan du klikke her. Eller kanskje du ønsker å like facebook siden deres? Da kan du klikke her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar